Bihać: Šetnjom za život obilježio mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Bihać i Bišćani pridružili su se danas svim gradovima i ljudima koji  širom svijeta, tokom mjeseca oktobra, prigodnim manifestacijama obilježavaju  potrebu aktivnog učešća u borbi protiv raka dojke.

Kako je Svjetska zdravstvena organizacija,  posebno ove godine, upozorila da se radi o najrasprostranjenijoj i najsmrtonosnijoj vrsti karcinoma kod žena, apelirajući na značaj ranog otkrivanja bolesti, Udruženje oboljelih od karcinoma dojke „Una“ iz Bihaća uz pomoć i podršku brojnih prijatelja organizirala je današnju šetnju za život, te  druge brojne aktivnosti pod simboličnim porukama „Svijet vas treba“ i „Novi dan za nju“.

U prigodnom programu koji je održan na Gradskom trgu, svim građanima Bihaća pružena je mogućnost da se simboličnim novčanim sredstvima pridruže ovoj akciji, a zauzvrat imali su mogućnost da im bude uručena  majica ili neki drugi poklon sa porukom manifestacije. U ime Udruženja svim prisutnim, a posebno svima koji su svjesni opasnosti koju u ljudske živote donosi bolest karcinoma, pozdravile su Fikreta Liđan i Mersada Džananović, te Seja Bavčić koja je stigla iz Goražda kako bi svojim prijateljicama u Bihaću dala podršku u borbi protiv ove opake bolesti.

Ova prigoda je iskorištena i za izražavanje riječi zahvalnosti svima koji su svojim glasom i aktivnostima dali nesebičan doprinos u podizanju svijesti o karcinomu dojke kod žena, te onom što zajednica mora poduzeti u cilju uspješne prevencije. Miri Ljubijankić, članici Udruženja i ženi koja dugi niz godina djeluje na političkom planu tražeći od institucija bolja rješenja u pogledu pomoći ženama oboljelim od karcinoma, uručena je umjetnička slika i zahvalnica.

Zahvaljujući se na ovoj pažnji, Ljubijankićeva je kazala kako će u predstojećem vremenu insistirati kod vlasti da se rad ovdašnjeg zdravstvenog centra unaprijedi novim tehnološkim medicinskim aparatima, kako bi prevecija bila uspješnija nego do danas. Udruženje „Una“ se zahvalilo i Općini Bihać, te općinskom načelniku Albinu Musliću  za svu podršku koju imaju u svom dugogodišnjem radu. Na riječi zahvale, načelnik Muslić je kazao kako je sretan, ponosan i ohrabren porukama koje se i danas upućuju iz Bihaća. Kako je ovom prilikom istaknuo, Bihać ima ljude  koji žele pomoći i ljude koji će stvarati uvjete, kako bi se uporedno snažila svijest o ovoj bolesti, kao i prevencija, bez koje jedna zajednica ne može biti uspješna u borbi protiv karcinoma dojke.

Današnjoj manifestaciji“Šetnja za život“ svoju podršku su dali i bihaćki muzičari, učenici, te građani koji su uzeli učešće u svim sadržajima, što po riječima članica Udruženja „Una“ jeste temelj za novi optimizam u borbi koju svakodnevno vode za život.

Posljednjih decenija  u većini zemalja svijeta  rak dojke je u stalnom porastu  i sve češće obolijevaju žene mlađe životne dobi. Riječ je o najčešćem malignom oboljenju kod žena, ujedno  i vodećem uzroku smrti od karcinoma kod žena. Brojke su neumoljive i kažu kako se svake tri minute u svijetu dijagnosticira rak dojke kod jedne žene, a svakih trinaest minuta jedna žena umre  od ove bolesti.

Zbog ovih i drugih zastrašujućih podataka o  raku dojke, širom svijeta se tokom mjeseca oktobra brojnim aktivnostima nastoji ukazati na značaj preventivnog djelovanja i ranog otkrivanja u cilju pravovremenog liječenja.

  • Love Ka Line

  • Love Me

  • Ariel Water Ballet

  • Cross Stitch

3xD design Efekt produkcija