"Sevdah za Karima" - Sarajevska priča o Islamu, politici, ljubavi i seksu

Karim, Juka i Ivana su glavni junaci savremene ljubavne priče iz današnjeg Sarajeva.  Karim je samozatajni propali student koji radi deminer, njegov prijatelj Juka je lokalni mangup koji ima strastvenu vezu sa atraktivnom Beograđankom. Šta će se dogoditi među najboljim prijateljima kada ona zavede obojicu...

"Sevdah za Karima"  je uzbudljiva savremena  ljubavna noir  priča, sa elementima socijalne i političke drame koja govori o grupi deminera  koji se spremaju za odlazak u Irak u potrazi za boljom životnom egzistencijom. Film radikalno otvara i niz pitanja o novim generacijama i današnjoj Bosni koji dramatično proživljavaju vrijeme i epohu "terora" nakon 11. septembra .

Drugi igrani film Jasmina Durakovića, nakon kod ovdašnje publike veoma popularne “Nafake”, bio je priličan stilski preokret. “Sevdah za Karima” je mali art film čvrstog scenarističkog okvira, sa dosta intimnim backgroundom, te duhovno I političkih gledano uznemirujućim sadržajem. Upravo je tako američki filmski časopis “Variety” opisao film; kao “uzmemirujuću kombinaciju Islama, politike i seksa”. Zasluge za izuzetnu vizuelnu atmosferu filma pripada i direktoru fotografije Šahinu Šišću, dok je koscenarista ovog filma bio poznati bh. književnik Asmir Kujović.

Glavne role u ovome film igraju dvojica mladih bosanskih glumaca Amar Selimović i Adnan Hasković, zajedno sa poznatom srbijanskom glumicom Marijom Karan. Osim njih, u filmu još igraju: Mirvad Kurić, Semir Krivić, Sedžida Šetić, Haris Burina, Edhem Husić, Muharem Osmić, Armin Ćatić, Ivana Petrović, Zijo Bajrić i drugi, dok je posebnu pažnju  javnosti izazvala i uloga poznate i atraktivne njemačko-turske glumice Asli Bayram. Muziku za film je radio Brane Jakubović, vođa benda “Dubioza kolektiv”.

Film je otvorio takmičarski program Sarajevo Film Festivala 2010, da bi nakon toga imao vrlo uspješan festivalski i distributerski život širom svijeta. Dobitnik je nagrade European Capitol of Culture Award CinePecs za 2010.

Pogledajte bosansko-hercegovačka premijera filma na tv ekranima esksluzivno u kućnoj videoteci  DEPOFILM za MOJU TV.  

Film se preporučuje za gledanje zrelijoj publici!!!

(depo.ba)

Sevdah za Karima

  • Andy Law A New Superhero

  • Endless War 3

  • Unreal Flash 2007

  • Gunblood

3xD design Efekt produkcija