Opasni simptomi koje žene ne smiju da ignorišu

Što se bolest prije otkrije veće su šanse za pozitivan ishod. Zato ne ignorišite tegobe koje se ponavljaju iz dana u dan već provjerite šta je u pitanju.

Koji simptomi zahtijevaju posjetu ljekaru?

PROMJENE NA GRUDIMA - Ako napipate čvorić na dojci ili primjetite promene u obliku ili boji grudi odmah posjetite ljekara. Perutanje bradavica ili iscedak iz njih ukazuju na Pagetovu bolest koja je u 95 posto slučajeva povezana sa rakom dojke. Promjene u boji kože, otečene, vrele ili crvene grudi su takođe znak za uzbunu.

NEOBIČNO KRVARENJE - Kada definitivno uđete u menopauzu ( 12 mjeseci bez menstruacije) svako krvarenje je znak upozorenja. Ono može da ukazuje na endometrijum ili rak grlića materice. Žene koje još imaju menstruaciju trebalo bi da ispitaju svako krvarenje van menstrualnog ciklusa. Ono je najčešće posljedica hormonalnih promjena ali može da bude i simptom ozbiljnih bolesti.

REKTALNO KRVARENJE - Rak debelog creva je treći najčešći karcinom kod žena. Jedan od prvih simptoma je rektalno krvarenje, koje mnoge žene pripisuju hemoroidima i odlažu posjetu ljekaru. Međutim, hemorodidi nisu uvijek uzrok. Crvena ili tamna krv u stolici zahtijeva hitan pregled.

SEKRET NEPRIJATNOG MIRISA - Vaginalni sekret neprijatnog mirisa može da bude prvi znak raka grlića materice. Naročito ako sadrži krv. Zaboravite na samoliječenje i kupovinu vaginaleta na svoju ruku, već idite na ginekološki pregled. Vaš ljekar će utvrditi da li se radi samo o infekciji ili nečem ozbiljnijem.

NADIMANJE - Raka jajnika je tihi ubica. Četiri najčešća simptoma su: nadimanje, osjećaj da ste siti prije nego što ste pojeli uobičajenu količinu hrane, često mokrenje i bol u donjem dijelu leđa. Nije neobično da imate jedan ili dva simptoma ponekad, naročito posle obilnog obroka. Ali obratite pažnju ako imate dva ili više simptoma svakodnevno i u tom slučaju pozovite ljekara.

IZNENADNA PROMJENA TEŽINE - Ako se hranite kao i obično, a iz mjeseca u mjesec dobijate na težini, moguće je da vam se u trbuhu nagomilava tečnost kao posljedica raka jajnika. Neobjašnjiv gubitak težine od 10 kilograma ili više može biti prvi znak raka i najčešće je povezan sa malignim tumorom pankreasa, želuca, jednjaka ili pluća.

UPORAN KAŠALJ - Kašalj koji traje dvij ili tri nedelje i nije izazvan alergijom ili infekcijom gornjih disajnih puteva trebalo bi provjeriti. Iako od pluća oboljevaju najčešće žene pušači ne morate biti pušač da budete pod rizikom.

PROMJENE NA LIMFNIM ČVOROVIMA - Ako možete da napipate limfne čvorove na vratu ili pod pazuhom trebalo bi da posjetite ljekara. Otečeni limfni čvorovi su često posljedica infekcije. Međutim, limfom ili rak pluća, dojke, mozga i vrata koji se proširio također može da bude uzrok otečenih limfnih čvorova.

UMOR - Ako ste stalno umorni idite kod ljekara. Leukemija, rak debelog creva ili želudca uzrokuju gubitak krvi, pa se zbog toga pojavljuje konstantni umor.

PROMJENE NA KOŽI - Svaka promjena na koži zahtijeva lekarski pregled. Ranice u ustima koje ne zarastaju mogu da budu znak raka grla a rane ili iritirana koža u vaginalnom području ukazuju na rak vulve. Promene na mladežima takođe su simptom raka.

(smedia)

  • Storm The House 2

  • Super Marine

  • Andy Law A New Superhero

  • Endless War 3

3xD design Efekt produkcija